Distributiecentra zijn en blijven onmisbaar. De vaag naar logistiek vastgoed zal de komende jaren toenemen is de verwachting. Wie succesvol wil zijn, moet niet alleen groot en slim bouwen, maar ook circulair en duurzaam.
Distributiecentra liggen de laatste jaren onder een vergrootglas. De rappe opmars van de warehouses in aantal en omvang zorgt ook voor weerstand. De bekende verdozingsdiscussie, de verrommeling van het landschap zoals tegenstanders de oprukkende ‘dozen’ noemen, noopt tot een andere visie en aanpak van bouwend Nederland en de logistieke vastgoedwereld.
Slimmer en duurzamer bouwen is het devies.
De groei zal de komende jaren vaker zitten in de herontwikkeling van bestaande locaties, de zogenoemde brownfield-locaties. Het consultancybureau deed onderzoek naar de bouw op brownfields. Wat blijkt: slimmer en meer duurzaam bouwen via herontwikkeling van oude, bestaande bedrijventerreinen kan een lonende oplossing zijn. Het gebeurt vaker dan gedacht en met succes.
In het kader van circulariteit: VDR Bouwgroep uit Deventer heeft in een eigen proeftuin een volledig demonteerbaar en remontabel bedrijfspand gebouwd. De opgedane ervaringen worden nu in de praktijk toegepast in Almelo. Bleckmann en VDR Bouwgroep bouwen hier, volgens eigen zeggen, het grootste aantoonbaar circulair fulfilment center van Nederland. Het pand met 45.600 m². Bij de constructie wordt aandacht besteed aan de herkomst van de materialen. Deze zijn niet-toxisch, bij voorkeur van natuurlijke herkomst en demontabel.
Lees het volledige artikel hier: https://www.warehousetotaal.nl/nieuwbouw/bouw-distributiecentrum-duurzaamheid-en-circulariteit-hebben-de-toekomst/128855/